Litha, de bruisende levensenergie van midzomer

Litha, de zomerzonnewende

Langzaam maar zeker bewegen we ons op het Keltisch Jaarwiel door de pasteltinten van mei-bloesems en de heldergroene bladeren van juni naar de piek van de zomer en het festival Litha dat samenvalt met de zomerzonnewende. Dit is een kosmisch evenement dat het moment markeert waarop één van de polen van de aarde haar maximale kanteling naar de zon heeft bereikt in een jaar. Hierdoor zijn de dagen op z’n warmst en langst! In het noordelijk halfrond gebeurt dat in juni en voor het zuidelijk halfrond in december. De winterzonnewende is het tegenovergestelde; de pool is dan het verst verwijderd van de zon waardoor de dagen kort zijn en de nachten lang.

De dag en het tijdstip waarop de zomerzonnewende valt verschilt van jaar tot jaar maar meestal valt het op of rond 21 juni. Sinds oudsher vieren volkeren dit speciale moment van het jaar met uitbundige midzomer feesten. De druïden vieren ‘Alban Hefin’ dat zijn oorsprong heeft in de Keltische tradities. De naam ‘Litha’ waarmee het festival tegenwoordig ook bekend staat, komt uit de oud-Engelse kalender waarin de Saksen deze tijd van het jaar Litha noemen. Dit kan worden vertaald naar ‘zachte navigatie’ volgens de auteur Bede[1] die dit in het jaar 725 optekent in het document On the Reckoning of Time. Hierin staat dat Litha de naam is van de maand vòòr en de maand na de zomerzonnewende; een dubbelmaand. Dit komt doordat de maanden van de oud-Engelse kalender flexibel waren waardoor ze beter op de natuurlijke cycli van het zonnejaar en de maan konden aansluiten.

Afstemmen op de energie van het Litha seizoen

Dit is het seizoen van bruisende levensenergie; gevoed door het licht en de warmte van de zon. De dageraad verrast ons al vanaf een uur of vijf in de ochtend en verlaat ons pas rond elf uur ‘s avonds. In de meest noordelijke landen van Europa wordt het zelfs helemaal niet donker gedurende de nachttijd!

De warmte van de zon maakt de natuur uitbundig en vrolijkt onze dagen op met kleurige bloemen en heldere vergezichten. De bomen zijn vol en hun takken zwaar. De bladeren strekken zich zover mogelijk uit om zoveel mogelijk van het stralende zonnelicht op te vangen dat in dit seizoen rechtstreeks op de bomen neerschijnt. Een zomerbries koelt de vibrerende hitte van het land. Alles lijkt te barsten met levenskracht!

Het seizoen van Litha is vergelijkbaar met de middag van een dag, wanneer activiteiten in volle gang zijn. Of als de volle maan met haar piek in creatieve kracht. Midzomer is de perfecte tijd om dit moment van optimale levenskracht aan te grijpen om datgene wat we graag willen manifesteren een stoot levensenergie te geven.

Voor onze vroege voorouders was meeste werk op het land nu gedaan en kon men meer ontspannen terwijl de oogst rijpt. Na al het harde werk kan er nu gepauzeerd worden, net als de zon die even lijkt stil te staan rondom de zonnewende. Dit seizoen geeft gelegenheid tot uitrusten en genieten van de lome dagen voordat het drukkere oogstseizoen van start gaat.

Wanneer wij ons leven afstemmen op de natuurlijke cycli, dan kunnen we in deze midzomer tijd enerzijds als een piek in creativiteit en overvloedige energie ervaren, terwijl we tegelijkertijd het bevredigende gevoel van ontspanning kunnen integreren. Zowel in ons persoonlijke leven als in ons werk zien we onze projecten hun optimale effectiviteit bereiken. Maar het is belangrijk om onszelf ook toestemming te geven om te luieren in de zon en van het tot nu toe bewerkstelligde succes te genieten. Zo maken wij het meest van deze piek van levenskracht!

De energie van het Litha seizoen bevat dus een paradox; ze is zowel energiek als ontspannend.

Midzomernacht is de nacht tussen de zonsondergang op de avond ervoor en de zonsopgang op de dag van de zomerzonnewende.

Midzomer viering

Centraal hierin staat de dankzegging voor de levengevende krachten van de zon en de uitbundige groei in de natuur. Van oudsher zijn één of meer van de volgende elementen terug te vinden in een midzomer viering:

  • een feestje bouwen met vrienden, familie en/of de lokale gemeenschap
  • samen eten en drinken delen in de buitenlucht
  • om een vreugdevuur dansen
  • een bloemen hoofdtooi maken
  • zingen en muziek maken

Warmte, vriendschap, passie en liefde worden ondersteund door de energie van Litha en dit is te zien in menselijke interactie in deze lange zomerdagen. Dit is daarom ook een goede tijd voor verzoeningen van allerlei aard: om verleden zorgen te vergeten, om relaties te helen of om oude meningsverschillen te vergeven.

Midzomernacht elfen

Toen mensen nog luisterden naar de raad en wensen van deze natuurwezens, was het mogelijk om in lokale harmonie met de natuur te leven. Later raakte de relatie met de natuurwezens en de natuur door moderene ‘vooruitgang’ in de vergetelheid. Maar we zijn ze niet helemaal vergeten; ze leven voort in mythen en legenden. Daarin werd verteld dat tijdens de midzomernacht (de avond en nacht vòòr de zomerzonnewende) de natuurwezens uit hun schuilplaatsen kwamen en zongen en dansten om te vieren wat zij in de natuur hebben gecreëerd, onderhouden en gerepareerd.

Misschien wil je wel zelf ook in de midzomernacht erop uitgaan om in een natuurlijke omgeving jouw dankbaarheid voor deze natuurwezens uit te spreken? Of de wens om opnieuw de samenwerking te zoeken? Weet dan dat elfen je waarschijnljk zullen testen op de eerlijkheid van jouw intentie (en jouw gevoel voor humor). Maar wanneer je hun tests goed doorstaat, dan zal de door hen gedeelde kennis van de natuur jouw hart en ziel inspireren.

Bronvermeldingen:
[1] http://www.carlanayland.org/essays/litha.htm


Meer zomer zonnewende inspiratie

Lees hier over Het Stonehenge zomer zonnewende mysterie.

Er is een ingesproken geleide meditatieve Midzomer reis naar de Elfen van Avalon in onze download shop verkrijgbaar.